Osa-alueet

NääsPeksin esitys eli raina rakentuu useiden eri osa-alueiden yhteistyönä, joista mielenkiintoista tekemistä löytyy varmasti ihan jokaiselle. Mukana on kaiken ikäisiä ja kaiken taitoisia tekijöitä, joten osa-alueet ovat mahtava tapa oppia uutta ja saada tietenkin huippuja kavereita matkan varrella. Löydä itsellesi yksi tai jopa useampi osa-alue alta!

Seuraamalla nettisivujamme ja someamme saat aina ajankohtaisimman tiedon rekryprosessien vaiheista. Suurin osa osa-alueista rekrytoi tekijänsä syksyn aluksi. Poikkeuksiakin löytyy, sillä esimerkiksi käsikirjoitus aloittaa jo keväällä ja bändi kesällä. Lisäksi suurimpaan osaan osa-alueista pääsee mukaan vielä koko syksyn ajan, joten jos missasit virallisen rekryn, kannattaa ehdottomasti silti kysellä, vieläkö mahtuu mukaan!

Bändi

Tämä iloisista ja energisistä soittajista koostuva pumppu varmistaa rainan musikaalisen laadun. Mukana on joka vuosi kymmenkunta soittajaa. Bändi valitaan alkukesästä ja aloittaa treenaamisen heti valintojen jälkeen. Syksyn kuluessa yhteissoitto alkaa väistämättä hioutua timanttiseksi, ja rainan saapuessa esityslavoille bändin voi viimein kuulla ja nähdä lavalla, tai useimmiten juoksemassa milloin mikäkin soitin kädessään ympäri katsomoita!

Hyvinvointi- ja viihtyvyystiimi

Speksin hyvinvointi- ja viihtyvyystiimi huolehtii speksaajien henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista järjestämällä rainakaudella kaikille tekijöille avoimia aktiviteetteja (esimerkiksi leffa- tai peli-iltoja, lettukestejä, sunnuntaihölkkiä ym.) sekä huolehtimalla, että laastarit ja kylmäpussit ovat koko rainakauden menossa mukana. EA-taidot ovat tiimissä suuri plussa, mutta eivät vaatimus. Hyvinvointi- ja viihtyvyystiimi sopii loistavasti otettavaksi jonkun toisen osa-alueen kanssa.

Käsikirjoitus

Käsikirjoitustiimi hioo näytelmän juonenkäänteet ja kyseenalaiset vitsit täyteen loistoonsa. Kirjoittaminen alkaa keväisin kaikille avoimella käsikirjoituskurssilla. Kurssin loputtua halukkaat jatkavat tiimissä näytelmän käsistämisen parissa kesän ajan. Syksyllä käsikirjoittajia voidaan hakea vielä aiheenpaljastusta ja markkinointivideoita varten. Seuraa nettisivuja ja somea kurssin ja rekryprosessin vaiheiden varalta!

Laulunopettaja

Laulunopettaja nimensä mukaisesti toimii näyttelijöiden tukena ja mentorina heidän opetellessa näytelmän biisejä. Hän osallistuu myös biisien valitsemiseen ja toimii läheisesti yhteistyössä bändin ja sanoitustiimin kanssa. Ammatillista kokemusta laulunopetuksesta ei vaadita, mutta näkemys ja osaaminen laulamisesta, tulkinnasta ja esiintymisestä on eduksi!

Lavastus

Lavastuksen tehtävä on rakentaa esityksissä tarvittavat lavasteet ja muut tarpeistoa raskaammat rakennelmat. Käytännössä tämä toteutetaan syksyn aikana lavastustalkoissa Hervannan kampuksen bommarissa kerran viikossa tai kahdessa. Lavastustiimiläiseltä odotamme halua rakentaa mitä näyttävimpiä objekteja, sekä taitoa käyttää järkevästi tavallisimpia työkaluja (esimerkiksi sahaa, ruuviväännintä ja maalisivellintä), vaikeammissa asioissa lavastuspomot opastavat. Ammattipuuseppä ei siis tarvitse olla, vaan tärkeintä on tahto rakennella asioita hyvällä porukalla. Näytöskaudella lavastuksen toiminta jatkuu lavan rakentamisena ja lavastevaihtoina esitysten aikana.

Lipunmyynti

Esityspaikalla lipunmyynti on ensimmäinen osa-alue, jonka yleisö kohtaa lipuntarkastuksen muodossa. Lipunmyynti sopii otettavaksi erinomaisesti jonkun toisen osa-alueen kanssa, sillä lipunmyynnin urakka tiivistyy lähinnä näytöspäiviin.
Huom! Lippukaupan hallinta kuuluu velhojen osa-alueelle.

Logistiikka

Logistiikka hoitaa esimerkiksi lavasteiden roudaamiseen ja muuhun tavaransiirtelyyn kuuluvan suunnittelun ja ohjaamisen, autojen pakkaamisen ja ajamisen. Logistiikka sopii hyvin otettavaksi samanaikaisesti jonkin toisen osa-alueen kanssa, sillä logistiikan työaika painottuu lähinnä esityskaudelle.

Mainosmyynti

Mainosmyyntitiimi varmistaa, ettei rainan tekeminen kaadu rahan puutteeseen. Mainosmyynti ottaa yhteyttä yrityksiin myyden mainoksia esimerkiksi lavalle ja käsiohjelmiin, sekä sopien muita yhteistyötapoja. Mainosmyynti sopii myös otettavaksi jonkin toisen osa-alueen kanssa, sillä sen tekeminen painottuu vahvasti kesään ja alkurainakauteen.

Markkinointi

Markkinointitiimi vastaa siitä, että NääsPeksi näkyy ja kuuluu kaikilla kolmella Tampereen kampuksella, sekä mahdollisissa rundikaupungeissa. Syksyn aikana markkinointi pitää yllä positiivista hypeä tulevasta esityksestä ja NääsPeksistä muun muassa somessa ja kampuksilla käyden. Markkinointi vastaa myös NääsPeksin mainosvideoiden tekemisestä. Yhteistyössä käsikirjoituksen ja monen muun osa-alueen kanssa markkinointitiimillä on aina kunnia paljastaa tulevan esityksen aihe ja avata näin lipunmyyntikausi.

Näyttämömestari

Näyttämömestari vastaa lavan layoutin suunnittelusta ja esitysten aikana lavasteiden sujuvasta siirtymisestä kohtausten vaihtuessa. Hän muodostaa yhdessä lavastuspomon kanssa tiimin joka huolehtii että lavasteet näyttävät oikeilta ja ne ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Näyttelijät

Näyttelijät ovat NääsPeksin kenties yleisölle näkyvin osa-alue. Nämä taiturit tekevät parhaansa välittääkseen käsikirjoituksen sanoman yleisölle ja hauskuuttaakseen yleisöä omstarteillaan. Aiempaa näyttelemis- tai improvisointikokemusta ei tarvita, sillä näyttelijät treenaavat ohjaajan johdolla monta tuntia viikossa. Laulutaito on näyttelijältä plussaa, mutta toisaalta jokainen näyttelijä ei saa omaa laulukohtausta.

Ohjaaja

Ohjaaja toimii teatteriproduktion taiteellisena johtajana, sekä päättää produktion näyttelijät tuottajien kanssa – lopuksi ohjaajalla on painavin sana näytelmän taiteellisesta suunnasta ja yleisestä ilmeestä. Hän myös toimii tiiviissä yhteistyössä näyttelijöiden sekä muiden tekijöiden kanssa. Ohjaajan valinnasta huolehtii NääsPeksin hallitus.

Pomot

Pomoiksi haetaan ennen syksyn touhujen alkua ja tuottajat tekevät valinnat. Mikäli pomoa ei löydy etukäteen, voidaan pomo valita ryhmän kesken ensimmäisissä miiteissä. Pomot sopivat aikataulut ja tehtävät asiat yhdessä omien tekijöidensä sekä muiden osa-alueiden pomojen kanssa. Kaikkien osa-alueiden pomot kerääntyvätkin tuottajien johdolla yhteen säännöllisesti kommunikoimaan oman osa-alueensa edistymisestä ja tarpeista. Pomoutta ei kannata pelätä, sillä ympäriltä löytyy kova tiimi kokeneita tekijöitä, jotka auttavat eteenpäin kaikissa kysymyksissä!

Puvustus

Puvustuksessa ideoidaan ja ommellaan näyttelijöille ja tanssijoille uusia, upeita luomuksia tai muokataan vanhoille esiintymisvaatteille uusi elämä. Hommaa löytyy kaiken tasoisille ompelijoille ja työtä pääsee tekemään omien aikataulujen ja toiveiden mukaisesti joko itsenäisesti, parin kanssa tai syksyn aikana järjestettävissä yhteisissä talkoissa. Valmiiksi ei tarvitse olla vaatevelho, vaan kokeneemmat tiimiläiset myös opastavat eteenpäin. Puvustuksessa voikin oppia hyödyllisiä taitoja vaikka loppuelämäksi. Tervetuloa puvustamaan!

Ruokatiimi

Mitään ei voi tehdä tyhjällä vatsalla, eikä ainakaan teatteria! Siksi meillä onkin ruokatiimi. Joukko ihania ihmisiä patojen ja kattiloiden keskellä, ja mikä parasta: voit olla yksi heistä! Mikäli erotat perunan porkkanasta, olet tervetullut joukkoomme ruokkimaan satapäistä speksikansaa. Otat osaa menun suunnitteluun ja valmistukseen ja pääset näkemään paljon iloisia ja kiitollisia kasvoja tarjoillessasi speksikansalle vuoden parhaat mätöt. Kuten vanha sanonta kuuluu, parhaat bileet ovat aina keittiössä! Ruokatiimi sopii hyvin kiireiselle, tai nautittavaksi yhden tai useamman muun osa-alueen kanssa, sillä tiimillä on syksyn aikana vain muutama viikonlopun mittainen keikka.

Sanoitus

Sanoitus pitää huolen, että yleisöllä on uudet korvamadot taas tänäkin vuonna. Aikaisempaa kokemusta lyriikoiden tekemisestä ei vaadita, mutta hauskan riimittelyn hallinta, yhteistyön mutkattomuus ja dedisten ihannointi ovat yleensä hyvän speksisanoittajan tunnusmerkkejä. Huomaathan, että sanoituksen urakka on ohi jo ennen esityskautta, joten sanoitus sopii kiireiselle, tai otettavaksi jonkin toisen osa-alueen kylkeen.

Taikatiimi

Taikatiimin tehtävä on loihtia näyttelijöille, tanssijoille ja bändiläisille upeat meikit ja kampaukset. Taikatiimi koostuu kahdesta alaosastosta, maskista ja hiuksista. Mukaan voi lähteä jompaankumpaan tai molempiin. Aikaisempaa kokemusta ei vaadita, sillä kaikki tekijät perehdytetään sekä teatterimaskin että voltteja kestävien kampausten saloihin. Syksyn mittaan järjestetään koulutuksia, joiden lisäksi rainan hahmojen maskeja ja kampauksia harjoitellaan ennen näytöskautta. Näytöskauden päätyttyä monet Taikatiimiläiset ovat oppineet uusia asioita, joita voi hyödyntää NääsPeksin ulkopuolellakin!

Taltiointi

Taltiointi tallentaa speksin jokaisen osa-alueen ja esitysten hienoimmat hetket. Jos harrastat valo- tai videokuvausta ja omistat kameran, taltiointi on juuri sinua varten. Ennen esityksiä, esimerkiksi kenraaleissa, taltiointi on kohtalaisen vapaamuotoista, mutta sisältää myös hieman taitoa vaativampia tehtäviä, joissa kokeneemmat auttavat ja opastavat. Näin ollen myös aloittelijat voivat hyvin lähteä mukaan. Esitysten valokuvaus on vaativampaa ja tarkemmin määriteltyä toimintaa, mutta koska näytöksiä on useita, on tässäkin mahdollista harjoitella ja oppia ammattilaisten opastuksella. Taltiointitiimi onkin hyvä mahdollisuus oppia kuvausharrastuksesta lisää!

Tanssitiimi

Tanssitiimi koostuu koreografeista ja tanssijoista, jotka molemmat valitaan pääsykokeilla. Syksyn aluksi koreografit suunnittelevat tanssit yksin tai parin kanssa valitsemiinsa näytösbiiseihin ja opettavat ne syksyn mittaan tanssijoille pitämällä tanssitunnin noin kerran viikossa. Koreografin rooli sopii myös kiireisemmille tai niille, jotka haluavat ottaa osaa useampaan osa-alueeseen.
Tanssijat treenaavat useita tunteja viikossa koko rainakauden ajan loistaakseen lavalla näytöskaudella. Tässä hommassa varmasti kunto kohoaa! Tanssija voi myös olla koreografi, roolit eivät poissulje toisiaan. Tanssijoilta ja koreografeilta vaaditaan ennakko-osaamista tanssista tai vastaavasta tanssillisesta lajista, kuten voimistelusta. Koska tanssitiimi viettää paljon aikaa yhdessä rainakauden aikana, ryhmä hitsautuu tiiviiksi ja monet löytävätkin tanssitiimistä elinikäisiä ystäviä.

Tarpeisto

Tarpeisto huolehtii kaikesta lavalla näkyvästä sälästä, joka ei ole puvustusta eikä lavastusta. Toisin sanoen tarpeisto hoitaa esimerkiksi aseet, teeastiastot, led-kanteleet, paskasti täytetyt eläimet, ynnä monet muut hupaisat vehkeet. Tarpeistossa pääsee siis varmasti näpertelemään ja askartelemaan hyvin erilaisia asioita ja kaikenlaisia taitoja myös tarvitaan aina veistämisestä ja elektroniikasta lahjakkaaseen kirpputorien kiertelyyn. Jokainen osaa ihan varmasti jotain, jota voi hyödyntää tarpeistamisessa, joten mukaan vain!

Tekniikka

Tekniikka on yleisnimitys tiimille, jonka tehtävä on toteuttaa näytelmän elektroniset tehosteet, eli valot ja ääni. Valopuolen tehtävä on luoda kohtauksiin tunnelmaa, biiseihin säpinää ja vaihtoihin varjoa. Vaativa tehtävä kysyy alituista valppautta, sillä valojen vaikutus on valtava ja virhepainallusta voi olla vaikea olla huomaamatta. Valaistuksen suunnitteluun, kasaamiseen, testaamiseen ja lopulta purkamiseen kuluu helposti koko näytöspäivä eikä valomiehen pesti suotta vaadi tiukkaa asiantuntemusta ja asialle omistautumista.
Äänipuoli huolehtii ennen kaikkea bändin ja lauluosuuksien kuulumisesta. Kasaamiset, soundcheckit, monitoroinnit ja tarkkaakin tarkempi tasojen säätely näytösten aikana ovat avainasemassa. Tämän lisäksi äänipöytä hoitaa esitysten erikoistehosteet, joiden luomisesta ja toistamisesta vastaa ”efektimies”. NääsPeksin tekniikassa pääset varmasti haastamaan itsesi, oppimaan uutta, kelaamaan pirusti piuhaa ja esiintymään upeissa paikoissa, mutta juuri samasta syystä tämä ei ole alkeiskurssi. Esitystekniikan ennakkotuntemus on siis välttämätöntä.

Tuottajat

Tuottajat vastaavat kaikesta produktion käytännön asioihin liittyvästä järjestelystä, kuten tilojen vuokrauksesta, aikatauluista ja kyydityksien järjestämisestä. NääsPeksin hallitus valitsee 3-4 tuottajaa keväällä hakemusten perusteella. NääsPeksiin, esityksiin, mainoksiin tai mihin tahansa muuhun liittyvissä kysymyksissä voit aina ottaa yhteyttä tuottajiin sähköpostilla tuottajat(a)naaspeksi.fi.

Velhot

Velhojen vastuulla on rainan tietotekninen puoli, sisältäen muun muassa rainan nettisivujen tekemisen, lippukaupan sivujen hallinnan, sekä näytösten backstage-streamit, joista tekijät voivat ihailla lavalla tapahtuvia kommervenkkejä. Velhotiimi on paikkasi, mikäli tietokone on tuttu kaveri!

Visualistit

Visualistit vastaavat rainan ulkoisesta ilmeestä. Heidän käsissään syntyvät katseen vangitsevat mainosjulisteet sekä nettisivujen ja käsiohjelman tyyli. Lisäksi he pääsevät suunnittelemaan lavalla näkyvää maailmaa, ja antavatkin suuntanuorat lavastuksen, puvustuksen ja tarpeiston tekemiselle. Visutiimi on sinulle, jolla on osaamista graafisista työkaluista tai silmää huikeiden maailmojen luomiseen!

Äänenkäytönopettaja

Äänenkäytönopettaja opastaa näyttelijät esiintymään selkeästi, kuuluvasti ja terveellä äänenkäytöllä. Näkemys ja kokemus puhumisesta, huutamisesta ja tämän kaiken tekemisestä turvallisesti on plussaa äänenkäytönopettajalle!

NääsPeksi