Osa-alueet


NääsPeksin rainan toiminta jakaa tekijät erilaisiin osa-alueisiin.

 

Bändi

Tämä iloisista veikoista ja veikottarista koostuva pumppu varmistaa rainan musikaalisen laadun. Bändi tälle vuodelle on jo valittu koesoitoilla, mutta jos tänä vuonna liityt jollekkin speksin maililistoista, saat ensinmäisten joukossa kutsun mukaan ensi vuoden koesoitoille.

 

Käsikirjoitus

Käsistiimi hoitaa näytelmän käsikirjoittamisen. Tämäkin osa-alue on jo täynnä ja heidän työnsä onkin lähes ohi. Ensi vuoden käsistiimiin pääset mukaan ilmoittautumalla keväällä speksin käsiskurssille. Työ painottuu kevääseen ja kesään.

 

Lavastus

Kuuluisan Lavastuksen tehtävänä on rakentaa esityksissä tarvittavat lavasteet ja muut tarpeistoa raskaammat rakennelmat. Käytännössä tämä toteutetaan viikottaisissa lavastustalkoissa TTY:n bommarissa näytöskauden alkuun mennessä. Lavastajalta odotamme taitoa käyttää järkevästi tavallisimpia työkaluja (sahaa, ruuviväännintä ja maalisivellintä) ja tietysti taiteellista silmää, teemmehän täällä suuria visuaalisia asioita. Ammattipuuseppä ei silti tarvitse olla, tärkeintä on kova halu rakennella asioita hyvällä porukalla ja uhrata kallista aikaansa yhteisen hyvän vuoksi. Näytöskauden alkaessa lavastajilla on hyvä tilaisuus jatkaa lavastekäytön tehtävissä ja päästä näkemään työnsä tulokset tositoimissa!

 

Lavatiimi

Yleisö haluaa edellisen kohtauksen pöydän takaisin lavalle? Lavatiimi hoitaa! Jos sinulla on intoa ja mielikuvitusta luoda eloa lavalle, valitse Lavatiimi. Kuten nimestä saattaa arvata, osa-alueen ydintehtävä on vastata lavasteiden purkamisesta, kokoamisesta ja operoinnista lavalla; vaihdot, yllätykset ja ekstrat ovat kaikki Lavatiimin heiniä. Toimintamme vaikuttaakin suoraan esityksen kulkuun – osallistuminen on aktiivista, hauskaa ja palkitsevaa 🙂 Lavatiimin leipätyö alkaa nimittäin muihin osa-alueisiin verrattuna myöhään, eli vasta lavasteiden valmistuttua. Lavatiimiläisenä voi siis halutessaan liittyä muihinkin osa-alueisiin – parhaiten yhteen sopii tietysti lavastus!

 

Lipunmyynti

Lipunmyynnin tehtävänä on huolehtia, että NääsPeksin nettikauppaan on toteutettu ajoissa sivut näytöslippujen, rainatuotteiden ja muun tarvittavan ostamista varten. Jos asiakkaille tulee kysyttävää tai ongelmia lippujen suhteen, lipunmyynnin auttava käsi on valmiina ottamaan koppia – ja vain sähköpostin päässä. Esityspaikalla lipunmyynti on ensimmäinen osa-alue, joka tulee yleisöä vastaan, nimittäin lipuntarkastuksen muodossa. Mikäs sen mukavampaa kuin saapua esityspaikalle ja kohdata ensimmäisenä iloinen ja aktiivinen lipputiimi!

 

Mainosmyynti

Mainosmyynnin tehtävä on varmistaa, ettei tekeminen kaadu rahan puutteeseen. Mainosmyynti siis ottaa mahdollisiin yrityksiin yhteyttä, myy mainoksia ja tämän jälkeen yhteystyössä muiden osa-alueiden kanssa tuottaa nämä mainokset osaksi rainaa!

 

Markkinointi

Me vastaamme siitä, että NääsPeksi näkyy ja kuuluu, ja että liput ovat tänäkin syksynä kuumaa kamaa! Markkinointitiimillä on kunnia paljastaa NääsPeksin 2016 aihe lokakuussa mahtavalla show’lla ja tähän tarvitaan idearikkaita tekijöitä sekä totta kai loistavia lavaesiintyjiä. Markkinointitiimissä on tilaa myös somewelhoille, kynätaitureille ja speksikkäille tyypeille, jotka ovat valmiita levittämään NääsPeksin ilosanomaa. Ennen kaikkea haussa on uusia ideoita ja hyvää fiilistä, jolla nostaa speksimeininki entistä paremmin maailmankartalle. Markkinoinnin ohessa on hyvin mahdollista osallistua myös muihin osa-alueisiin, sillä markkinointitiimi on aktiivisimmillaan jo ennen esityskautta.

 

Näyttelijät

Nimi kertookin jo kaiken, mutta kyseessä ovat ne taiteilijat jotka näkyvät lavalla ja hauskuuttavat yleisöä. Näyttelijäpääsykoe järjestettiin 12.9.2016 TTY:n Kampusareenalla.

 

Puvustus

Puvutuksessa tarkoituksenamme on ommella uusia vaatteita ja/tai muokata vanhoista vaatteista sellaisia, että näyttelijät ja tanssijat voivat niitä lavalla käyttää. Hommaa löytyy monentasoisille ompelijoille ja työtä pääsee tekemään itsenäisemmin/pareittain näyttelijöiden puvustuksen parissa tai ryhmässä tanssijapuvustuksessa. Voit osallistua halutessasi vaikka molempiin! Syksyn alussa järjestämme kaksi koulutusta, joissa toisella kerralla käymme läpi teatteripuvun ominaisuuksia ja vaatimuksia, ja toisella kerralla erilaisia ompelutekniikoita. Tämän lisäksi järjestämme oman talkooviikonloppumme, jolloin kokoonnumme koko tiimin kanssa viikonlopun ajaksi ompelemaan ja pitämään hauskaa yhdessä. Tervetuloa puvustamaan!

 

Ruokatiimi

Mitään ei voi tehdä tyhjällä vatsalla. Ei ainakaan teatteria. Siksi meillä on ruokatiimi. Joukko ihania ihmisiä patojen ja kattiloiden keskellä. Ja mikä parasta: sinä voit olla yksi heistä! Mikäli erotat perunan porkkanasta ja tiedät kumpi sopii salaattiin paremmin, rucola vai voikukka, olet tervetullut joukkoomme ruokkimaan satapäistä speksikansaa! Ota osaa menun suunnitteluun sekä valmistukseen ja näe ilo muiden speksiläisten kasvoilla, kun tarjoilet heille vuoden parhaimmat mätöt. Ja muista: parhaat bileet on aina keittiössä! Ruokatiimi sopii myös hyvin muiden osa-alueiden yhteyteen.

 

Sanoitus

Kaikki sanoittamisesta kiinnostuneet, niin uudet kuin vanhatkin, voivat hakea mukaan palauttamalla sanoituksen esitaitotehtävän. Aikaisempaa kokemusta lyriikoiden tekemisestä ei vaadita, mutta ideoiden ylitsepursuavuus, yhteistyön mutkattomuus ja dedisten ihannointi ovat yleensä hyvän speksisanoittajan tunnusmerkkejä. Huom! Sanoituksen urakka on ohi jo ennen esityskautta, joten on suositeltavaa lähteä samalla muihinkin osa-alueisiin. Sanoituksen lopullinen kokoonpano valitaan esitehtävällä.

 

Taikatiimi

Taikatiimin tehtävänä on loihtia näytöksiin näyttelijöille, tanssijoille ja bändiläisille upeat meikit ja kampaukset! Taikatiimi koostuu siis kahdesta osasta, meikistä ja hiuksista. Mukaan voi lähteä jompaankumpaan tai molempiin. Aikaisempaa kokemusta ei vaadita, tekijät perehdytetään sekä teatterimaskin että voltteja kestävien kampausten saloihin. Syksyn mittaan järjestetään koulutukset, jonka lisäksi hahmojen maskeja ja kampauksia harjoitellaan ennen näytöskautta. Tervetuloa mukaan taikailemaan!

 

Taltiointi

Taltiointi taltioi speksin jokaisen osa-alueen, rakentamisen ja esitykset. Jos harrastat valo- tai videokuvausta ja omistat kameran, taltiointi on juuri sinua varten.Taltiointi ennen esityksiä on kohtalaisen vapaamuotoista, mutta sisältää myös taitoa vaativia tehtäviä. Näissä kokeneemmat auttavat ja opastavat. Näin ollen myös aloittelijat voivat hyvin lähteä mukaan! Esitysten valokuvaus on vaativampaa ja tarkemmin määriteltyä toimintaa, mutta koska näytöksiä on useita, on tässäkin mahdollista harjoitella ja oppia ammattilaisten opastuksella.

 

Tanssi ja koreografit

Tanssijat saavat yleisön kohahtamaan liikkeillään lavalla biisien aikana koreografien suunnittelemia linjoja mukaillen. Tanssija- ja koreografipääsykoe järjestettiin Tamppi -areenan ryhmäliikuntatilassa 10.9.2016.

 

Tarpeisto

Tarpeisto huolehtii kaikesta lavalla näkyvästä sälästä, joka ei ole puvustusta eikä lavastusta. Toisin sanoen, tarpeisto hoitaa kaikki pyssyt, miekat, teeastiastot, kumikanat, ledikanteleet, paskasti täytetyt eläimet… Tarpeistossa pääsee näpertelemään ja askartelemaan hyvin erilaisia asioita. Kaikenlaisia taitoja tarvitaan askartelusta, veistämisestä, elektroniikasta, ompelusta tai vaikka origameista aina lahjakkaaseen kirpputorien kiertelyyn. Jokainen osaa ihan varmasti jotain, jota voi hyödyntää tarpeistamisessa, joten mukaan vain!

 

Tekniikka

Tekniikka on yleisnimitys kompaktille, mutta sitäkin kokeneemmalle poppoolle, jonka pääasiallinen tehtävä on toteuttaa näytelmän elektroniset tehosteet: valo ja ääni. Valopuolella tehtävänä on, varsin pelkistetysti ilmaistuna, luoda kohtauksiin tunnelmaa, biiseihin säpinää ja vaihtoihin varjoa. Vaativa tehtävä kysyy alituista valppautta, sillä valojen vaikutus on valtava ja virhepainallusta vaikea olla huomaamatta. Valaistuksen suunnitteluun, kasaamiseen, testaamiseen ja lopulta purkamiseen kuluu helposti koko näytöspäivä eikä valomiehen pesti suotta vaadi tiukkaa asiantuntemusta ja asialle omistautumista. Äänipuoli huolehtii ennen kaikkea bändin ja lauluosuuksien kuulumisesta: kasaamiset, soundcheckit, monitoroinnit ja tarkkaakin tarkempi tasojen säätely näytöksen aikana. Aikataulu näytöspäivänä on tiukka, joten turhaan hötkyilyyn ei ole varaa. Tämän lisäksi äänipöytä hoitaa show’n erikoistehosteet, joiden luomisesta ja toistamisesta vastaa ns. ”efektimies”. NääsPeksin tekniikassa pääset varmasti haastamaan itsesi, oppimaan uutta, kelaamaan pirusti piuhaa ja esiintymään upeissa paikoissa, mutta juuri samasta syystä tämä ei ole alkeiskurssi. Esitystekniikan tuntemus on siis välttämätöntä ja tiimi kasataan ensisijaisesti aiemman kokemuksen perusteella. NääsPeksin tekniikkaan on mahdollista päästä mukaan lähettämällä avoin hakemus suoraan tekniikkapomoille.

 

Tuottajat

Tuottajat vastaavat kaikesta produktion järjestelyihin liittyvästä. Tuottajat valitsee NääsPeksin hallitus keväisin.

 

Visualistit

Visualistit vastaavat rainan ulkoisesta ilmeestä. He suunnittelat esimerkiksi julisteet, nettisivut, paidat, käsi-ohjelman ja avustavat lavastusta, puvusta ja tarpeistoa suunnittelussa. Tämä osa-alue aloittaa työnsä jo loppukesästä, mutta mikäli haluat mukaan ensi vuonna, niin hankkiudu jollekin speksin maililistoista! Helpoimmin tämä onnistuu ilmoittautumalla täksi vuodeksi johonkin muuhun osa-alueeseen.