Osa-alueet


NääsPeksin esitys eli raina muodostetaan useiden eri osa-alueiden yhteistyönä. Löydä omasi monipuolisesta valikoimasta ja tule mukaan juhlistamaan 20. speksivuotta ja tekemään parasta rainaa ikinä!

Tästä vuoden 2018 rekrylomakkeeseen!

 

Bändi

Tämä iloisista veikoista ja veikottarista koostuva pumppu varmistaa rainan musikaalisen laadun. Mukana on joka vuosi kymmenkunta soittajaa. Bändi valitaan kesällä ja he aloittavat treeninsä heti. Mikäli haluat mukaan rainan 2019 bändiin, liity NääsPeksin maililistoille tai seuraa meitä Facebookissa, ja saat ensimmäisten joukossa tiedon seuraavan bändihaun auetessa.

 

Käsikirjoitus

Käsikirjoitustiimi hoitaa näytelmän juonenkäänteet ja kyseenalaiset vitsit. Kirjoittaminen alkaa aina keväisin käsikirjoituskurssilla. Kurssin loputtua halukkaat jatkavat tiimissä näytelmän käsistämisen parissa koko kesän. Syksyllä käsikirjoittajia haetaan vielä aiheenpaljastusta ja markkinointivideoita varten, joten mikäli olet halunnut kokeilla käsistämistä muttet ehtinyt mukaan keväällä, tämä on mahdollisuutesi! Vuoden 2019 näytelmän käsikirjoittajaksi taas pääset ilmoittautumalla keväällä NääsPeksin käsiskurssille.

 

Lavastus

Lavastuksen tehtävä on rakentaa esityksissä tarvittavat lavasteet ja muut tarpeistoa raskaammat rakennelmat. Käytännössä tämä toteutetaan syksyn aikana lavastustalkoissa TTY:n bommarissa kerran viikossa tai kahdessa. Lavastustiimiläiseltä odotamme halua rakentaa mitä näyttävimpiä objekteja, sekä taitoa käyttää järkevästi tavallisimpia työkaluja (esimerkiksi sahaa, ruuviväännintä ja maalisivellintä), vaikeammissa asioissa lavastuspomot opastavat. Ammattipuuseppä ei siis tarvitse olla, vaan tärkeintä on tahto rakennella asioita hyvällä porukalla. Näytöskaudella lavastuksen toiminta jatkuu lavan rakentamisena ja lavastevaihtoina esitysten aikana.

 

Lipunmyynti

Lipunmyyntitiimi huolehtii, että NääsPeksin nettikaupan sivut ovat ajantasalla ja toimivat ajoissa näytöslippujen, rainatuotteiden ja muun tarvittavan ostamista varten. Jos asiakkaille tulee kysyttävää tai ongelmia lippujen suhteen, lipunmyyntitiimi ojentaa auttavan kätensä, useimmiten sähköpostin välityksellä. Esityspaikalla lipunmyynti on ensimmäinen osa-alue, jonka yleisö kohtaa lipuntarkastuksen muodossa. Lipunmyyntitiimi tarvitsee siis niin nettiosaajia ja asiakaspalvelijoita, kuin iloisia yleisön tervehtijöitäkin.

 

Logistiikka

Logistiikka hoitaa esimerkiksi lavasteiden roudaamiseen ja muuhun tavaransiirtelyyn kuuluvan suunnittelun ja ohjaamisen, autojen pakkaamisen ja ajamisen. Logistiikka sopii hyvin otettavaksi samanaikaisesti jonkin toisen osa-alueen kanssa, sillä logistiikan työaika painottuu lähinnä esityskaudelle.

 

Mainosmyynti

Mainosmyyntitiimi varmistaa, ettei rainan tekeminen kaadu rahan puutteeseen. Mainosmyynti ottaa yhteyttä yrityksiin myyden mainoksia esimerkiksi lavalle ja käsiohjelmiin, sekä sopien muita yhteistyötapoja. Mainosmyyntitiimi on aloittanut jo kesällä, mutta tähän tiimiin ei ole koskaan myöhäistä lähteä mukaan. Mainosmyynti sopii myös otettavaksi jonkin toisen osa-alueen kanssa, sillä sen tekeminen painottuu vahvasti kesään ja alkurainakauteen.

 

Markkinointi

Markkinointitiimi vastaa siitä, että NääsPeksi näkyy ja kuuluu kaikilla kolmella Tampereen kampuksella, sekä mahdollisissa muissa kaupungeissa, kuten tänä vuonna Oulussa ja Helsingissä. Syksyn aikana markkinointi pitää yllä positiivista hypeä tulevasta esityksestä ja NääsPeksistä muun muassa somen avulla, mainosvideoilla ja kampuksilla käyden. Yhteistyössä käsikirjoituksen ja monen muun osa-alueen kanssa markkinointitiimillä on aina kunnia paljastaa tulevan esityksen aihe ja avata näin lipunmyyntikausi.

 

Näyttelijät

Näyttelijät ovat NääsPeksin kenties yleisölle näkyvin osa-alue. Nämä taiturit tekevät parhaansa välittääkseen käsikirjoituksen sanoman yleisölle ja hauskuuttaakseen yleisöä omstarteillaan. Aiempaa näyttelemis- tai improvisointikokemusta ei tarvita, sillä näyttelijät treenaavat ohjaajan johdolla monta tuntia viikossa. Laulutaito on näyttelijältä plussaa, mutta toisaalta jokainen näyttelijä ei saa omaa laulukohtausta.

Pääsykokeet näyttelijöille maanantaina 10.9. klo 18 alkaen Kampusareenan auditoriossa TTY:llä. Näyttelijäksi hakeminen vaatii ennakkotehtävän, josta saat lisätiedot täyttämällä rekrylomakkeen.

 

Puvustus

Puvustuksessa ideoidaan ja ommellaan näyttelijöille ja tanssijoille uusia vaatteita tai muokataan vanhoille esiintymisvaatteille uusi elämä. Hommaa löytyy kaiken tasoisille ompelijoille ja työtä pääsee tekemään omien aikataulujen ja toiveiden mukaisesti joko itsenäisesti, parin kanssa tai yhteisissä talkoissa. Tervetuloa puvustamaan!

 

Ruokatiimi

Mitään ei voi tehdä tyhjällä vatsalla, eikä ainakaan teatteria! Siksi meillä onkin ruokatiimi. Joukko ihania ihmisiä patojen ja kattiloiden keskellä, ja mikä parasta: voit olla yksi heistä! Mikäli erotat perunan porkkanasta, olet tervetullut joukkoomme ruokkimaan satapäistä speksikansaa. Otat osaa menun suunnitteluun ja valmistukseen ja pääset näkemään paljon iloisia ja kiitollisia kasvoja tarjoillessasi speksikansalle vuoden parhaat mätöt. Kuten vanha sanonta kuuluu, parhaat bileet ovat aina keittiössä! Ruokatiimi sopii hyvin kiireiselle, tai nautittavaksi yhden tai useamman muun osa-alueen kanssa, sillä tiimillä on syksyn aikana vain muutama viikonlopun mittainen keikka.

 

Sanoitus

Sanoitus pitää huolen, että yleisöllä on uudet korvamadot taas tänäkin vuonna. Aikaisempaa kokemusta lyriikoiden tekemisestä ei vaadita, mutta hauskan riimittelyn hallinta, yhteistyön mutkattomuus ja dedisten ihannointi ovat yleensä hyvän speksisanoittajan tunnusmerkkejä. Huomaathan, että sanoituksen urakka on ohi jo ennen esityskautta, joten sanoitus sopii kiireiselle, tai otettavaksi jonkin toisen osa-alueen kylkeen. Sanoituksen lopullinen kokoonpano valitaan esitehtävien perusteella.

Sanoitustiimiin hakeminen vaatii esitehtävän, josta saat lisätiedot täyttämällä rekrylomakkeen.

 

Taikatiimi

Taikatiimin tehtävä on loihtia näyttelijöille, tanssijoille ja bändiläisille upeat meikit ja kampaukset. Taikatiimi koostuu kahdesta alaosastosta, maskista ja hiuksista. Mukaan voi lähteä jompaankumpaan tai molempiin. Aikaisempaa kokemusta ei vaadita, sillä kaikki tekijät perehdytetään sekä teatterimaskin että voltteja kestävien kampausten saloihin. Syksyn mittaan järjestetään koulutuksia, joiden lisäksi rainan hahmojen maskeja ja kampauksia harjoitellaan ennen näytöskautta. Näytöskauden päätyttyä monet Taikatiimiläiset ovat oppineet uusia asioita, joita voi hyödyntää NääsPeksin ulkopuolellakin!

 

Taltiointi

Taltiointi tallentaa speksin jokaisen osa-alueen ja esitysten hienoimmat hetket. Jos harrastat valo- tai videokuvausta ja omistat kameran, taltiointi on juuri sinua varten. Ennen esityksiä, esimerkiksi kenraaleissa, taltiointi on kohtalaisen vapaamuotoista, mutta sisältää myös hieman taitoa vaativampia tehtäviä, joissa kokeneemmat auttavat ja opastavat. Näin ollen myös aloittelijat voivat hyvin lähteä mukaan. Esitysten valokuvaus on vaativampaa ja tarkemmin määriteltyä toimintaa, mutta koska näytöksiä on useita, on tässäkin mahdollista harjoitella ja oppia ammattilaisten opastuksella. Taltiointitiimi onkin hyvä mahdollisuus oppia kuvausharrastuksesta lisää!

 

Tanssitiimi

Tanssitiimi koostuu koreografeista ja tanssijoista, jotka molemmat valitaan pääsykokeilla. Syksyn aluksi koreografit suunnittelevat tanssit yksin tai parin kanssa valitsemiinsa näytösbiiseihin ja opettavat ne syksyn mittaan tanssijoille pitämällä tanssitunnin noin kerran viikossa. Koreografin rooli sopii myös kiireisemmille tai niille, jotka haluavat ottaa osaa useampaan osa-alueeseen.

Tanssijat treenaavat useita tunteja viikossa koko rainakauden ajan loistaakseen lavalla näytöskaudella. Tässä hommassa varmasti kunto kohoaa! Tanssija voi myös olla koreografi, roolit eivät poissulje toisiaan. Tanssijoilta ja koreografeilta vaaditaan ennakko-osaamista tanssista tai vastaavasta tanssillisesta lajista, kuten voimistelusta. Koska tanssitiimi viettää paljon aikaa yhdessä rainakauden aikana, ryhmä hitsautuu tiiviiksi ja monet löytävätkin tanssitiimistä elinikäisiä ystäviä.

Pääsykokeet tanssijoille ja koreografeille su 9.9. klo 15.30-17 Tamppiareenalla TTY:llä.

 

Tarpeisto

Tarpeisto huolehtii kaikesta lavalla näkyvästä sälästä, joka ei ole puvustusta eikä lavastusta. Toisin sanoen tarpeisto hoitaa esimerkiksi aseet, teeastiastot, led-kanteleet, paskasti täytetyt eläimet, ynnä monet muut hupaisat vehkeet. Tarpeistossa pääsee siis varmasti näpertelemään ja askartelemaan hyvin erilaisia asioita ja kaikenlaisia taitoja myös tarvitaan aina veistämisestä ja elektroniikasta lahjakkaaseen kirpputorien kiertelyyn. Jokainen osaa ihan varmasti jotain, jota voi hyödyntää tarpeistamisessa, joten mukaan vain!

 

Tekniikka

Tekniikka on yleisnimitys tiimille, jonka tehtävä on toteuttaa näytelmän elektroniset tehosteet, eli valot ja ääni. Valopuolen tehtävä on luoda kohtauksiin tunnelmaa, biiseihin säpinää ja vaihtoihin varjoa. Vaativa tehtävä kysyy alituista valppautta, sillä valojen vaikutus on valtava ja virhepainallusta voi olla vaikea olla huomaamatta. Valaistuksen suunnitteluun, kasaamiseen, testaamiseen ja lopulta purkamiseen kuluu helposti koko näytöspäivä eikä valomiehen pesti suotta vaadi tiukkaa asiantuntemusta ja asialle omistautumista.

Äänipuoli huolehtii ennen kaikkea bändin ja lauluosuuksien kuulumisesta. Kasaamiset, soundcheckit, monitoroinnit ja tarkkaakin tarkempi tasojen säätely näytösten aikana ovat avainasemassa. Tämän lisäksi äänipöytä hoitaa esitysten erikoistehosteet, joiden luomisesta ja toistamisesta vastaa ”efektimies”. NääsPeksin tekniikassa pääset varmasti haastamaan itsesi, oppimaan uutta, kelaamaan pirusti piuhaa ja esiintymään upeissa paikoissa, mutta juuri samasta syystä tämä ei ole alkeiskurssi. Esitystekniikan ennakkotuntemus on siis välttämätöntä.

NääsPeksin tekniikkaan on mahdollista päästä mukaan lähettämällä avoin hakemus, jossa kerrot kokemuksestasi, suoraan tekniikkapomoille: valot: jaakko.rinta-filppula(a)student.tut.fi, ääni: mika.kuitunen(a)hotmail.com

 

Tuottajat

Tuottajat vastaavat kaikesta produktion käytännön asioihin liittyvästä järjestelystä, kuten tilojen vuokrauksesta, aikatauluista ja kyydityksien järjestämisestä. NääsPeksin hallitus valitsee 3-4 tuottajaa keväällä hakemusten perusteella. NääsPeksiin, esityksiin, mainoksiin tai mihin tahansa muuhun liittyvissä kysymyksissä voit aina ottaa yhteyttä tuottajiin sähköpostilla tuottajat(a)naaspeksi.fi.

 

Visualistit

Visualistit vastaavat rainan ulkoisesta ilmeestä. He suunnittelevat esimerkiksi mainosjulisteet, nettisivujen ulkoasun ja esitysten käsiohjelman, sekä avustavat lavastusta, puvusta ja tarpeistoa heidän suunnittelussaan. Visualistit ovat aloittaneet jo työt tältä vuodelta, mutta vielä ehtii mukaan, sillä hommaa riittää koko syksylle.

Visualistiksi hakevilta vaaditaan ennakkotehtävä, josta saa lisätiedon täyttämällä rekrylomakkeen.