NääsPeksi 2015: Kronos – Tekoälyn aika

kronos
[su_menu name=”Raina15″ class=”raina-menu-2015″]
Galaktinen sota on päättynyt. Rauhaa turvaamaan perustettu Tähtikansainliitto hallitsee suurta osaa Resurssista, tuosta elintärkeästä ja voimakkaasta voimavarasta, jättäen liiton ulkopuolisille kansoille vain rippeitä. Näiden pienten ja syrjittyjen kansojen Vapausrintama suorittaa ryöstöretkiä turvatakseen itselleen edes vähäisen määrän Resurssia.
Kun Vapausrintaman taistelijat Mal ja Stella soluttautuvat Resurssinhankitatehtävässä Tähtikansainliiton legendaariselle taisteluristeilijä Solarikselle, on heillä vastassaan sitä ohjaava hypertekoäly KRONOS. Pian Vapausrintaman ihmissoturit ja Solariksen avaruusoliomiehistö joutuvat kohtaamaan tekoälyn hallinnoiman aluksen käytävillä uuden, oudon tulevaisuuden ja taistelu galaksin kohtalosta voi alkaa. Kehen voi luottaa ja mikäon lopulta tärkeää? Vain yksi asia on varmaa… avaruudessa kukaan ei kuule nauruasi!
[su_row]
[su_column]

[/su_column]
[su_column]

[/su_column]
[/su_row]

Tarina

Galaktisen sodan päättyttyä rauhan turvaamiseksi perustettu Tähtikansainliitto (TKL) hallitsee suurta osaa Resurssista, tuosta elintärkeästä ja voimakkaasta voimavarasta, jättäen liiton ulkopuolisille kansoille vain rippeitä. Näiden pienten ja syrjittyjen kansojen Vapausrintama (VR) suorittaa ryöstöretkiä turvatakseen itselleen edes vähäisen määrän Resurssia.
Tarina alkaa kun VR:n vapaussoturit Mal ja Stella soluttautuvat koneellisesti parannellun professori Rautalemmen johtamassa Resurssinhankitatehtävässä TKL:n tehokkaimmalle taisteluristeilijälle, Solarikselle. Solarista ohjaa hypertekoäly KRONOS, jonka Stellan asentama virus pian lamauttaa. Mal vangitsee aluksen miehistön, koteloitumista ja amiraaliksi metamorfoitumista odottavan kapteeni Piippo Paksupään sekä perämies Muikeron. Viimeinen punapaita tosin kääntää takkia aluksen senhetkisen komentajan perusteella ja auttaakin Malia viemään miehistön selliin. KRONOS uudelleenkäynnistyy ilman tekoälyn kehityksen pysäyttäviä rajoittimia. Stella ehtii huomata sen käytöksessä jotain outoa, ennen kuin Proffa telesiirtyy alukselle uuden luomuksensa Jukebox-androidin kanssa. Proffa paljastaa suunnitelmansa: hän aikoo nostaa koneet galaksin herroiksi ja käyttää viruksensa vapauttamaa, tietoisuuden saavuttanutta KRONOSia apunaan! Malille ja Stellalle hän tarjoaa mahdollisuutta liittyä koneimperiumiinsa, kunhan uudet koneimplantit ensin vievät heiltä vapaan tahdon. Mal ja Stella kieltäytyvät ja päätyvät selliin Kapteenin ja Perämiehen seuraksi. Kapteeni varoittaa vapaiden tekoälyjen vaaroista ja vaatii KRONOSin sammuttamista, mutta Stella puolustaa KRONOSia ja uskoo sen olevan hyvä, jos sitä kohdellaan tasa-arvoisesti. Samaan aikaan Proffa ja KRONOS valmistelevat koneimperiumin nousua, mutta uuteen tietoisuuteensa totutteleva KRONOS alkaa kyseenalaistaa Proffan suunnitelman (ja toistuvasti epäonnistuvat yritykset tehdä punapaidasta tottelevaista kyborgia). Lopulta KRONOS vapauttaa Stellan vankilasta voidakseen kuulla myös hänen mielipiteensä. Proffa ja Stella väittelevät ja tilanne karkaa käsistä. Proffa yrittää tappaa Stellan. Suojellakseen Stellaa KRONOS muodostaa hädissään itselleen fyysisen kehon ja tulee läpi komentosillan seinästä. Hän lyö Proffaa, joka kuolee iskun voimasta. KRONOS ymmärtää, mitä on tehnyt ja huutaa kauhuissaan.
Proffan kuoltua Stella yrittää opettaa KRONOSille ihmisyyttä ja toivoo voivansa rakentaa galaksiin rauhan tämän avulla. Mal kuitenkin epäilee ja muistaa Kapteenin varoitukset rajoittamattoman tekoälyn vaaroista. Mal ja Stella riitelevät. Riidan päätteeksi komentosillalle ilmestyy näennäisen satunnainen madonreikä, johon Malin suutuspäissään heittämä jakoavain katoaa. Mal päätyy jälleen tekemään päätöksen kolikonheitolla, tuloksena KRONOSin sammuttaminen. Mal lähettää Jukeboxin Proffan alukselle ja vapauttaa sitten Kapteenin ja Perämiehen avukseen. Sammutusyritys kuitenkin epäonnistuu. KRONOS pelästyy ja raivostuu. Stella saapuu komentosillalle ja yrittää rauhoittaa KRONOSia, mutta tämä huutaa Proffan olleen oikeassa: ihminen pettää aina! KRONOS räjäyttää kaivosasteroidin todistaakseen voimansa. Mal rikkoo komentosillan ikkunan, Kapteeni ja Perämies hyppäävät avaruuteen. Mal raahaa myös vastustelevan Stellan heidän mukaansa. Jukebox telesiirtää koko joukon Proffan alukselle, missä Stella haukkuu Malin ja poistuu. Kapteeni ja Perämies ottavat käyttöön suunnitelma b:n ja tilaavat Jaeger-taistelupuvun, jolla uskovat voivansa tappaa KRONOSin. Mal puolestaan pohtii epäonnisia valintojaan ja kytkee vahingossa käyntiin Proffan videopäiväkirjan, joka kertaa Proffan elämää tämän nuorena saamista kyberosista niiden aiheuttamiin ennakkoluuloihin ja lopulta katkeroitumiseen ja hulluuteen. Mal ymmärtää, että KRONOS voisi olla hyvä, jos häntä kohdeltaisiin kuin kumppania. Jukebox kertoo Malille, että Stella on palannut Solarikselle ja telesiirtää myös Malin sinne. Samaan aikaan Stella lohduttaa KRONOSia, joka on jo valmis sammuttamaan itsensä yksinäisyyttään. Mal telesiirtyy paikalle ja varoittaa heitä TKL:n aikeista, mutta on jo myöhäistä! Kapteeni ja Perämies saapuvat Jaeger-puvussa ja avaavat tulen. Stella syöksyy KRONOSin eteen ja kuolee. KRONOS suuttuu ja repii Jaegerin kahtia, julistaen aikovansa tuhota koko galaksin. KRONOS syöttää kaiken Resurssin Solariksen reaktoriin saaden aikaan resonanssikaskadireaktion, joka repii rikki aika-avaruusjatkumon. Perämies hyökkää KRONOSin kimppuun ja kuolee. KRONOS ampuu kapteenin. Mal pyytää KRONOSia pysäyttämään maailmanlopun, mutta KRONOS vain osoittaa komentosillalle aukeavaa madonreikää ja kuolee. Madonreiästä lentää jakoavain, joka osuu punapaitaa aivoihin. Mal ymmärtää tilanteen ja syöksyy madonreikään, joka vie hänet menneisyyteen, hetkeen ennen traagista kolikonheittoa. Mal menee halaamaan KRONOSia ja toteaa, että nyt suoritetaan tehtävä nopeasti loppuun ja sitten mennään kaikki yhdessä bailamaan. Mal laittaa kolikkonsa Jukeboxiin, joka alkaa soittaa Speksikonserttoa.

Esitykset ja lipunmyynti

[su_row]
[su_column size=”2/3″]
NääsPeksi esiintyy Tampereen yleisölle viisi kertaa Tullikamarin Pakkahuoneella ja käy kiertueilla Madetoja-salissa Oulussa, Aleksanterin teatterissa Helsingissä sekä Sigyn-salissa Turussa. Kaikkien esitysten kesto on noin kolme tuntia sisältäen väliajan.
Huom: esitys sisältää voimakkaita valoefektejä, jotka voivat aiheuttaa huonovointisuutta perheen herkimmille.
Liput Tampereen ja Turun esityksiin voit ostaa NääsPeksin lippukaupasta. Lippujen hinnat ovat 16€, ja opiskelijoille 14€ Tampereella. Ovet avataan puoli tuntia ennen esityksen alkua, varauduthan esittämään QR-koodillisen pääsylippusi joko puhelimen näytöltä tai paperille tulostettuna. Narikka on maksuton. Teknisissä kysymyksissä ja ongelmatilanteissa ota yhteys lipunmyyntiin osoitteessa liput@naaspeksi.fi.
Liput Helsingin esitykseen myy Teekkarispeksi. Lippujen hinnat ovat katsomon osasta riippuen 18€/16€ ja opiskelijoille 12€/10€. Helsingin lipunmyyntiä koskevat kyselyt ja tarkemmat tiedot saa osoitteesta liput@teekkarispeksi.fi.
Liput Oulun esitykseen myy Oulun Teekkariyhdistys (OTY). Lippujen hinta on teekkareille 15€ ja epäteekkareille 17€, myynti tapahtuu esitysviikon aikana perinteiseen tapaan paikan päällä vihreillä naulakoilla arkkitehtiosastolla sekä lääkiksellä. Lipunmyynnistä voi kysyä lisää osoitteesta kulttuurisika@oty.fi.
Valitse itsellesi parhaiten sopiva päivämäärä ja osta liput ennen kuin ne loppuvat!

Ryhmälipputilaukset

Järjestätkö ainejärjestön kulttuuritoimintaa tai firman pikkujouluja? Onko sinulla vain tosi paljon kavereita? Jos suunnittelet yli 15 hengen tuomista speksin esitykseen Tampereella, ota yhteyttä osoitteeseen liput@naaspeksi.fi niin voimme sopia laskutuksesta, paikkavarauksista ja pienestä alennuksesta!
[/su_column][su_column size=”1/3″]

[/su_column]
[/su_row]

Mikä speksi?

Speksi on interaktiivisen opiskelijateatterin muoto, jolle on tyypillistä runsaat musiikki- ja tanssinumerot sekä ajankohtaisiin asioihin ja tunnettuihin tarinoihin pohjautuva opiskelijahuumori. Ihan tavallisesta parodiasta ei kuitenkaan ole kyse, sillä speksistä speksin tekee ”Omstart!”: yleisö voi koska tahansa keskeyttää show’n ja pyytää näyttelijöitä esittämään edelliset repliikit uudelleen ja ehkä uudella tavalla. Nokkelien lisämääreiden, kuten ”takaperin” tai ”tammpereen murteella” liittäminen osaksi ”Omstart!”-huutoa lisää hauskuutta pakottamalla näyttelijän ja usein myös lavan taustajoukot improvisoimaan jotain ennenkuulumatonta. Lopputuloksena on spektaakkelinomainen huumoripaketti, jossa joka esitys on ainutlaatuinen.
Vuonna 1999 perustettu NääsPeksi on tuottanut nyt jo 17 näytelmää. Nykyään vuosittain lähes 200 harrastajaa työllistävä produktio on Suomen suurin ja poikkitieteellisin speksi, johon mahtuu Tampereen teekkareiden ja arkkareiden lisäksi opiskelijoita Tampereen Yliopistolta, Lääkiksestä ja Tampereen Ammattikorkeakoulusta.

Tekijät

NääsPeksiä on ollut tekemässä valtaisa liki 200-henkinen joukko vapaaehtoisia harrastajia.
[su_row][su_column size=”1/3″]
[su_spoiler title=”Tuottajat” open=”yes” icon=”caret”]
Janne Väisänen
Helge Jalonen
Anna Kuisma
Julien Gaubusseau
[/su_spoiler][su_spoiler title=”Ohjaaja” open=”yes” icon=”caret”]
Harri Kailanto
[/su_spoiler][su_spoiler title=”Ohjaajan assistentti” icon=”caret”]
Tiia Ketola
[/su_spoiler][su_spoiler title=”Näyttelijät” icon=”caret”]
Eero Anttonen
Mikko Grönlund
Sanna Grönlund
Sanni Pakanen
Niko Ranta
Antti Romppainen
Pekko Sangi
Annika Virtanen
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Bändi – R2/D2″ icon=”caret”]
Sauli Aalto (kitara ja saksofoni)
Henna Gaubusseau (viulu ja alttoviulu)
Alex Diment (koskettimet)
Heidi Hansen-Haug (laulu ja perkussiot)
Lauri Leinonen (basso)
Sara Komulainen (viulu)
Helmi-Tuulia Korpijärvi (huilu)
Jaakko Kuronen (saksofoni)
Antti Pulkki (rummut)
Pertti Tapiainen (laulu, perkussiot ja efektit)
Arttu Tuominen (kitara)
Tuomas Väätäinen (trumpetti)
Otamatone (laulu ja ulina)
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Tanssijat” icon=”caret”]
Aino Mehtola
Sanna Backman
Hanna Isosalo
Meiju Koivuniemi
Marianne Lehtinen
Reetta Mäkinen
Malla Sipilä
Meri Smolander
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Laulunopettaja” icon=”caret”]
Timo Happonen
[/su_spoiler]
[/su_column] [su_column size=”1/3″]
[su_spoiler title=”Käsikirjoitus” icon=”caret”]
Henri Vainio
Aapo Alasuutari
Sanna-Liisa Asikainen
Pirita Härkisaari
Helge Jalonen
Harri Kailanto
Sanna Kallio
Heini Kiviniemi
Max Liikka
Aino Mehtola
Aku Niskanen
Hari Nortunen
Harri Pakkala
Pinja Peltohaka
Aija Rimpeläinen
Annukka Säätelä
Hans Saijets
Juha Tiihonen
Jarno Tuokkola
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Sovitus” icon=”caret”]
Henna Gaubusseau
Alex Diment
Timo Happonen
Lina Kangaspeska
Lauri Leinonen
Mari Martikainen
Olli Ritvanen
Arttu Tuominen
Bändi
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Sanoitus” icon=”caret”]
Laura Niemi
Aapo Alasuutari
Sanna-Liisa Asikainen
Olli Etelätalo
Henri Häsä
Helge Jalonen
Merja Keränen
Marjaana Koski
Kaisa Kujala
Lauri Kuusisto
Pinja Peltohaka
Annukka Säätelä
Hanna Saari
Sampo Seppä
Pertti Tapiainen
Mikko Tiitola
Joel Tirkkonen
Jarno Tuokkola
Tapio Värri
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Koreografit” icon=”caret”]
Aino Mehtola
Sanna Backman
Anni Anttonen
Hanna Isosalo
Kia Terho
Leena Jarkko
Meiju Koivuniemi
Natalia Kovru
Lisa Salo
Polina Gugunova
Reetta Mäkinen
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Tekniikka (valot)” icon=”caret”]
Jaakko Rinta-Filppula
Julien Gaubusseau
Mikko Kohonen
Joonas Lahti
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Tekniikka (ääni)” icon=”caret”]
Markus Laine
Olli Etelätalo
Timo Happonen
Mika Kuitunen
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Visualistit” icon=”caret”]
Riikka Mikkonen
Harri Pakkala
Jasmin Broman
Heini Kiviniemi
Mimmi Koponen
Eve Parviainen
Noora Pirttilahti
Anna Railanmaa
Ariane Raschke
Iina Ruutiainen
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Velhot” icon=”caret”]
Jaakko Airasmaa
Ville Nousiainen
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”WWW & lippukauppa” icon=”caret”]
Juha Tiihonen
Jaakko Airasmaa
Jaakko Rinta-Filppula
[/su_spoiler]
[/su_column] [su_column size=”1/3″]
[su_spoiler title=”Taikatiimi” icon=”caret”]
Maria Eskola
Riina Maksimainen
Anni Hakola
Johanna Hämäläinen
Juuli Immonen
Kaisa Järvinen
Tytti Jaakkola
Matleena Kallinen
Minna Kianta
Laura Kokko
Jaana Korpela
Natalia Kovru
Kaisa Kujala
Essi Niemi
Laura Niemi
Oona Nieminen
Hari Nortunen
Eve Parviainen
Siiri Pietilä
Ariane Raschke
Hanna Rauhala
Jenni Reunanen
Elisa Salama
Anna Salli
Enni Sipilä
Meri Suksi
Sanna-Maria Tapio
Saara Tereska
Kia Terho
Maarit Vimpeli
Tuulia Wallenius
Bianca Wiesmayr
Pilvi Pursiheimo (konsultointiapu)
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Tarpeisto” icon=”caret”]
Lauri Pitkäjärvi
Ari Alanko
Kaarlo Alanko
Niko Gullsten
Juho Jokelainen
Ossi Juntunen
Matti Kujala
Lauri Kuusisto
Santtu Laine
Esa Lakaniemi
Severi Mäkelä
Juho Mäntysaari
Aku Niskanen
Jari Paavilainen
Kari Pihlajasalo
Sakari Pitkäjärvi
Anna Railanmaa
Päivi Rita
Annukka Säätelä
Tuomas Ylisiurua
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Lavastus” icon=”caret”]
Jussi Punamäki
Miika Pärssinen
Ville Salomaa
Jaakko Airasmaa
Kaarlo Alanko
Jasmin Broman
Juho Jokelainen
Tapio Jokinen
Teemu Kontro
Panu Kortelainen
Matti Kujala
Toni Kulju
Samu Löövi
Mikko Lehtinen
Janina Leppäkorpi
Juho Mäntysaari
Riikka Mikkonen
Niki Nironen
Aku Niskanen
Saara Pölkki
Jari Paavilainen
Piia Palokunnas
Anna Railanmaa
Alina Reiman
Annukka Säätelä
Lauri Sahramaa
Petri Salminen
Artturi Salo
Sampo Seppä
Cecile Simon-Bellamy
Marika Suominen
Markus Valtonen
Veera Vartti
Hilla Vehkaoja
Niko Vuorinen
Bianca Wiesmayr
Maija Ylinen
Tuomas Ylisiurua
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Puvustus” icon=”caret”]
Lisa Salo
Ida Sipponen
Heidi Hansen-Haug
Pipsa Hyttinen
Tytti Jaakkola
Leena Jarkko
Henna Kivioja
Laura Koivusalo
Annamari Koskiniemi
Natalia Kovru
Siiri Pietilä
Ariane Raschke
Antti Saarinen
Heta Seinä
Suvi Suojanen
Juulia Tavasti
Milla Virkki
Satu Vuolle
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Ruokatiimi” icon=”caret”]
Juho Mäntysaari
Kari Pihlajasalo
Ari Alanko
Helge Jalonen
Juho Jokelainen
Ossi Juntunen
Kaisa Järvinen
Mikko Kovero
Minttu Nieminen
Aku Niskanen
Liisa Ojaniittu
Panu Parviainen
Jani Patrakka
Siiri Pietilä
Juulia Tavasti
Lauri Veijalainen
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Taltiointi” icon=”caret”]
Aleksi Eilo
Lauri Niittymäki
Janne Aare
Jaakko Airasmaa
Julien Gaubusseau
Antti Kallunki
Olli-Pekka Karjalainen
Lauri Kousa
Mika Kuitunen
Juho Kuusisto
Mikael Niemelä
Essi Niemi
Harri Pakkala
Joonas Pulkkinen
Jussi Punamäki
Paavo Tawast
Juha Tiihonen
Jarno Tuokkola
Hannu Vuolasaho
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Markkinointi” icon=”caret”]
Jenni Reunanen
Sanna-Liisa Asikainen
Maria Eskola
Ensi-Maria Jaakola
Helky Kouri
Laura Niemi
Aku Niskanen
Hari Nortunen
Harri Pakkala
Kari Pihlajasalo
Lauri Pitkäjärvi
Mikko Tiihonen
Tuomas Ylisiurua
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Mainosmyynti” icon=”caret”]
Juha Tiihonen
Helge Jalonen
Hans Saijets
Pekko Sangi
[/su_spoiler]
[/su_column][/su_row]

Erityiskiitokset

Tampereen teknillinen yliopisto
TTY:n tilapalvelut
Parkkuun kunta
Paula

Yhteistyössä

Lisäksi haluamme kiittää lukuisia yhteistyökumppaneitamme heidän tärkeästä osallisuudestaan tämän vuoden 2015 produktioon.
[su_custom_gallery source=”media: 3822,3821,3820,3819,3818,3817,3816,3815,3814,3813,3812,4132″ link=”custom” target=”blank” width=”280″ height=”70″]

NääsPeksi