Mikä speksi?

Speksi tarkoittaa interaktiivista musiikkinäytelmää eli täysimittaista kokoillan teatterishow’ta, jossa yleisöllä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä lavalla tapahtuu. Huutamalla Omstart! katsojat voivat pyytää näyttelijöitä esittämään kohtauksen uudella tyylillä tai improvisoimaan uusia näytelmän maailmaan liittyviä kohtauksia.
Speksin runkona on tavanomainen komedianäytelmä, jonka käsikirjoitus pohjautuu yleensä johonkin tunnettuun teokseen tai historialliseen tapahtumaan. Sekä tarinan aihepiiristä että yhteiskunnallisesti ajankohtaisista ilmiöistä tehdään parodiaa usein surutta ja speksin opiskelijahenkinen huumori on yleensä perinteisene teatteriin verrattuna rohkeampaa, absurdimpaa ja kokeilevampaa.
Speksin historia on pitkä ja pääosin ruotsalainen. Jo 1500-luvun Uppsalan yliopiston miehet opiskelivat latinaa speksinäytelmän avulla. Siitä lähtien speksikulttuuri on levinnyt opiskelijoiden keskuudessa. Suomeen rantauduttuaan speksi on saanut tukevan jalansijan eri alojen opiskelijoiden keskuudesta. Perinne on muotoutunut hieman erilaiseksi kuin Ruotsissa, ja myös eri korkeakoulujen välillä on hyvin suuriakin eroja. Tärkeintä on kuitenkin se, että speksihenki elää ja voi hyvin.

NääsPeksi

NääsPeksi on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa tamperelainen speksiproduktio. Se toteutetaan pääosin Tampereen teknillisen yliopiston opiskelijoiden voimin, mutta yli 180 harrastajan yhteiseen rutistukseen osallistuu myös paljon muiden opinahjojen opiskelijoita. NääsPeksin esitykset ovat opiskelijapiireissä kovasti odotettuja tapahtumia, joihin uskaltaa kutsua huumorintajuisimmat vanhemmatkin.
NääsPeksiä on tehty vuodesta 1999 alkaen. Lavalla ja kulisseissa nähdään vuosi toisensa jälkeen huikeampia spektaakkeleita, räävittömiä roolisuorituksia ja vilpitöntä tekemisen riemua. Mikä tärkeintä, produktio kasvaa ja kehittyy jatkuvasti: se ottaa itsensä tyylilajiin nähden vakavasti.
Speksin syksy on kiireinen ja aikataulu tapahtumia pullollaan. Opintopisteillä ei ehkä juhlita, mutta oppimiselta on mahdoton välttyä. NääsPeksi on oivallinen ympäristö löytää uusia taitoja, opetella rikkomaan rajojaan ja ennen kaikkea jakaa ikimuistoisia ja kutkuttavan jännittäviä elämyksiä mahtavassa seurassa. Tervetuloa mukaan!
-> Lue lisää NääsPeksistä

NääsPeksi