NääsPeksi 2006 – Tarina


 

Lentorekkareplika Leon vaikuttaa työhaastattelussa ihmiseltä – Jess! – joka sopii Tyrellin tiimiin. Leonin äidin kutsuminen kuumaksi pakkaukseksi saa kuitenkin hänet kiehahtamaan ja henkilöstökonsultti kuolee. Samaan aikaan toisaalla hologrammiavustaja Mari kertoo, että on kiva päivä. Ex-Blade Runner Rick Deckard on eri mieltä; viisari näyttää vasta viisi. Älykalsarit kuittailevat, ulkona on pimeää ja sataa, eikä uutisotsikoissakaan ole mitään hyvää: Raipe pelaa vielä yhden kauden. Mikä elämä! Deckard ei halua painaa ok, cancel eikä kakkoseen, vaan poistuu tallentamatta baarin suuntaan.

Tohtori Tyrell on todella tyytyväinen pääsuunnittelijansa Sebastianin työhön. Tyrell Corporationin ihmisreplikat ovat olleet korvaamaton apu siirtokuntien asuttamisessa, ja niiden myynti on tehnyt yrityksestä maailmankaikkeuden mahtavimman. Neljä vuotta elinaikaa ja rajattomat variaatiot! Äärimmäisiä olosuhteita kestävät ja nollapalkalla kellon ympäri työskentelevät replikat ovat kuitenkin osoittautuneet henkisesti epätasapainoisiksi. Siksi uusimman mallin, Rachelin, tunne-elämä on tarkoitus tasapainottaa aidoilla muistisiirteillä Tyrellin veljentyttäreltä: ”Eka koulupäivä”, ”Eka kerta”, ”Toka koulupäivä”, ”Eka kerta Tapparan liigajoukkueen kanssa…” Työt keskeyttää kuitenkin korporaation turvapäällikkö Gaff, joka kertoo neljän replikan karkaamisesta ja konsultin kuolemasta.

Sedun Internet-kahvila tarjoaa nykyään kaikki yliruuhkautuneen tietoverkon palvelut: voi pelata nettipokeria, käyttää Wikipedia-tietosanakirjaa, asua Habbo Hotellissa (asuminen on ilmaista, mutta huonekalut maksaa), surffata (jos hyväksyy keksin) tai vaikka nettideittailla. ”Moi, mä olen SexBabe86.” Baarin kanta-asiakas Deckard saa seuraa Nigerialaisesta, jonka isä olla kuollu ja perintö Nigerian valuutta. ”Üstavaa!! Sinä laina minulle raha ja sitten sinä maksa minulle takaisin!” Tyrellin väkeä puolestaan lähestyy replika Zhora. Koska Sedun VIP-loungeen eivät pääse kuin työntekijät, Zhora hankkii töitä aikuisviihdeosastolta täyttämällä D-kupit.

Deckardilla on ryyppy päällä. Kun edes animointi ei auta, Mari keskittyy ottamaan Lonkeron. Deckardin hyvin alkaneen viskilekan tyhjentämisen keskeyttää kuitenkin Gaff, joka ylipuhuu hänet taas takaisin replikanmetsästykseen, Blade Runneriksi. Tyrellin luona Deckard näkee prototyyppeinä, keitä hänellä on vastassa. Malli 0, Leon – fyysisesti täydellinen fyysiseen työhön. 112, Roy, kolmannen sukupolven taistelumalli, huippuyksilö ja luultavasti porukan johtaja. Ilomalli 715517, Pris, elintärkeä yksinäisille susille ja tietoteekkareille. Ja hiukan toisenlainen ilomalli 0700-Zhora, ohjelmoitu uudelleen salamurhaajaksi. Testatakseen Deckardin kykyjä Blade Runnerina Tyrell pyytää häntä testaamaan Rachelin replikoiden tunnistamiseen käytettävällä Mein-Kampf-testillä. Muistisiirteet toimivat odotetulla tavalla, eikä edes muisto pimeästä kellarista ja irstaasta enosta saa Rachelia hermostumaan. Entä kilpikonna? Muistot äidistä? Ensi torstain suunnitelmat? Testi ei anna tulosta, mutta Deckardin oma testi on yksinkertaisempi. Viisari värähti, eikä viisari erehdy koskaan: Rachel on replika.

Leon on harhaillut viimein takaisin replikoiden majapaikkaan Umpikujalle – kartta ja osoite kun jäivät haastatteluun. Kuin viimeistä päivää elävä Roy hermostuu Leonin toimintaan, sillä hän todistaa jo olemassaolollaan, että replikat ovat epätasapainoisia. Siltä pohjalta on vähän vaikea vaatia lisää elinaikaa! Roy ja Pris lähtevät kuitenkin yrittämään – tällä kertaa pääsuunnittelija Sebastianin kautta. Piilopaikan vaarantaneen Leonin tehtäväksi jää varoittaa Zhoraa Internet-kahvilassa. Replikat poistuvat juuri ennen kuin Deckard ja Mari saapuvat paikalle. Turkulainen jalkapallo – Inter -, verkkosukkahousut – Net – ja kahvipaketti – kahvila! – johtavat kuitenkin Deckardin jäljille.

Internet-kahvilassa odotellaan Zhoran esiintymistä ja digibokserit vetävät kalsarikännit. Etanolilaastareista tulee kännätessä kauhea olo, ja Deckard tuntee pakottavaa tarvetta soittaa Rachelille. ”Mari, se on pannu!” Leonin varoitukset Zhoralle kaikuvat kuuroille korville, kun Zhora ei halua edes ajaa pelkällä nupilla. Zhoran aikuisviihde-esityksen seurauksena Deckardin viisari kuitenkin värähtää ja replikaksi tunnistettu Zhora pääsee hengestään. Leon yrittää vuorostaan tappaa Deckardin, mutta tämän pelastaa kännipuhelun paikalle houkuttelema Rachel. Viisi laukausta päähän – riittää.

Pris ihastuu Sebastianin tekemiin leluihin, erityisesti Basistiin ja samalla logiikalla toimivaan Blondiin, joka kylläkin pitää enemmän puhallinsoittimista. Royn aikeista on kuitenkin leikki kaukana. Hän vaatii ikuista elämää ja haluaa itse Tyrellin puheille. Sebastian suostuu, jotta Basisti saisi elää.

Rachelin pää hajoaa, hän ei enää tiedä kuka on ja keneen voi luottaa. Deckard osaa rauhoittelun. ”Hengitä syvään.. Sisään.. Ulos… Viskiä.. Sisään.. ja ulos…” Mutta jos replika ei voi tietää olevansa replika, niin miten ihminenkään tietää olevansa ihminen. Deckard pitää viisarin väräyttämistä itselleen vähintäänkin arveluttavana. Rachel on saamaisillaan origamin, kun Gaff tekee yllätysvierailun. ”Sammutetaan Raakelin liekki. Henkeään ei haluta säästää, kun sekosi hän päästään.” Deckard ei kuitenkaan pidä Rachelia vaarallisena, vaan vaihtaa mukavampaa päälle. ”Haluatko käyttää velhoa vai teetkö homman manuaalisesti?” Viisari värähtää.

Tyrellin mielestä vaihtoehdot neljän vuoden kytkykaupalle kuulostavat kalliilta. ”Elämä on.” Roy muotoilee replikoiden toimiluvan päättämisen toisin: Tyrellin henkilökohtaiseksi deadlineksi. Myös väliin yrittävästä Sebastianista tulee entinen insinööri – diplomi-insinööri.. – Royn äkkipikaisuuden takia. Pris vie hänet kotiin kuolemaan lelujensa keskelle. Kaikkialla läsnäolevan Gaffin vinkistä Deckard osaa myös paikalle ja Pris kohtaa loppunsa. Todettuaan Prisin kuoliaaksi Roy antaa Deckardille pari sekuntia elinaikaa. Royn parasta ennen -päiväys kuitenkin osuu pahasti kohdalle, eikä luomakunnan huipun saavuttaminen ole Deckardille mahdotonta. Elä, anna toisten kuolla. Elä.. anna.. toisten.. kuolla..

Entä Deckard ja Rachel? ”On tappotyö nyt tarpeeton, kun johtajakin kuollut on. Senkus pidät hyvänäsi.” Deckard ja Rachel lähtevät elämään loppuelämänsä onnellisina yhdessä. Gaff raportoi. ”Terminoitu seuraavat replikat. Malli 0 Leon, 0700-Zhora, 715517 Pris, 112 Roy, 69 Rachel ja 007 Rick Deckard, Blade Runner. Loppu.”