NääsPeksi 2000 – Tarina

Sentraali-Santra saa uutta juoruilemisen aihetta, kun hieno ja täyteläinen opettajatar Ilona saapuu kylään. Sekä Niskavuoren Aarne että Simolan isäntä iskevät Ilonaan silmänsä heti Loviisan nimipäivillä. Kahvi vastalypsetyllä sonnin kermalla on melkoinen mälli, ja viimeistään pienet polkat vaativat tauon pihamaalla. Ilonan lämpeneminen Aarnelle saa Simolan isännän haloilla hakkuuseen, eikä ikiloinen Pauligin saapuminenkaan ole enää nimismiehen asia, kun Paulig rekrytään Niskavuoren valloitukseen. Pauligista tulee Juhanin kadonnut poika, joka ujuttautuu Niskavuorelle.

Aarnen ja Ilonan paahtaessa pitkin metsiä kävelysauvojen ja samanlaisten tuulipukujen kanssa Martan pannu alkaa kuumeta kotona. Navetassakin on kiirettä, kun kaikki piiat ovat paukahtaneet paksuksi. Loviisa on kuitenkin tavanomaisen pihalla kaikesta, vanhuus ei tule yksin. Porot ovat parhaimmillaan, kun Musti-kissan ristiäisetkin muuttuvat Loviisan mielessä joulujuhlaksi. Pukkikin on kännissä. Paulig myy Loviisalle idean alkaa risteyttää norsu ja lehmä suurempien pihvien saamiseksi. Mirristä tulee silti tussu.

Saunassa ryypätään saunakahvit, vaikka tohtorin kumiset kalsarit sulavatkin. Pauligin tinkimättömällä ammattitaidolla ojitetaan Niskasuota, Niskavuoren näsäviisaat tenavat uhkaavat joutua H&M:lle uikkareita parsimaan ja ylioppilaatkin raatavat rajummin kuin koskaan. Keino S. Iementäjä alias Simola on valeasussa, mutta norsun siittiö – ja perässä Simola – päätyy lehmän peräpäähän. Loviisa on myyty.

Ilonan luona vierailevat vuoron perään pikakahvilla Aarne, Martta ja Loviisa, joilla kaikilla on samat suunnitelmat. Aarne hyppää ikkunasta heitettyään ensin lemmenkeihään vesiesteeseen. Martta keskeyttää, mutta ei ehdi juuri ykköspesää pidemmälle, kun Loviisa on jo oven takana vaatimassa Ilonaa miehekseen. Jiihaa, huuda mun nimee!

Koululautakunta panee Ilonaa viralta ensin puhelimessa ja sitten Niskavuorella. Tosirakkaus odottaa Aarnea ja Ilonaa, kostoksi Martta blokkaa koululautakunnan latoon. Simola nielee tappiota, kun luulee tilan olevan mennyttä Pauligin kokeilujen myötä. Pihvikarja on kuitenkin valtavaa. Loviisa ei oikein tiedä, kuka on kuollut, joten ampuu Pauligin. Panomies helähtää vaihteeksi Simolalle ja Loviisalle.

NääsPeksi