NääsPeksi 2012 – Tarina


Kertojaäänenä toimiva Polle esittelee tarinan taustaa. Hän kertoo Quitemuchin kaupungista, jossa sijaitsee legendaarinen Poppakullan aarre, joka on kuitenkin samalla intiaaniheimo Kurkistelevan Hepan pyhällä alueella. Hän kertoo heimon päällikön saaneen surmansa, minkä seurauksena aarteenhimoiset valkoihoiset tuhosivat intiaanikylän. Aarretta ei kuitenkaan koskaan löydetty, ja intiaanien huhutaan kironneen kaupungin. Lopulta on vain legenda valitusta, joka jonain päivänä murtaa kirouksen.

Scott Hart vaeltaa auringon paahtamalla preerialla janoisena. Seireeninomaiset viettelijättäret Hapankuura ja Kupanhaara tulevat tarjoamaan Scottille juotavaa, mutta tämä kieltäytyy juomasta. Kun Kupanhaara ottaa puheeksi ”valitun”, Scott suivaantuu, koska koko tarinaa valitusta ei olekaan vielä unohdettu, ja juo heidän tarjoamasta pullostaan. Pullossa ei kuitenkaan ole vettä, ja Scott pökertyy. Pikkutyttö Annie tulee hänen luokseen, ja Scott kertoo olevansa kuolemansairas: ”Minulla on kuppa…kutitusta! Kroonista kutitusta.” ja on tullut tapaamaan äitiään Quitemuchiin. Annie johdattaa Scottin Quitemuchiin.

Intiaanityttö Kaunis mieli saapuu vankkureilla Quitemuchin saluunan, Preerian sydämen, luokse etsimään johtolankoja menneisyydestään, kun meksikaaniapulaissheriffi El Maco rupeaa yrittämään häntä: ”Maistuisiko El Maco? Entä El Maco junior?” Kauniin mielen morsian, nerokas lääkäri Ensio Morricone, ei pidä näistä yrityksistä, ja Kaunis mieli heittää El Macon saluunan ovista sisään: ”Nyt kaikki El Macon sämpylät olla vettyneet.” Scott saapuu myöskin saluunan luokse huuliharppusoolon kera ja joutuu nyrkkitappeluun El Macon kanssa. El maco häviää tappelun, ja hetken kuluttua Quitemuchin sheriffi Wyatt Derp saapuu derppailun kera ja sanoo Scottin rikkoneen lakia. Scott ja sheriffi ryhtyvät perinteiseen lännen asekaksintaisteluun. Sheriffi solvaa Scottia: ”Näytät siltä, että äitisi on jakanut laatikkoa intiaaneille.” Scottin kutsumanimi ”satunnaisesti laukeava” huomataan tätä myöten käytännössä, kun Scott räiskii lippaansa tyhjäksi, ja sheriffi käskee hänet hirtettäväksi. Derp pyytää El Macoa kutsumaan rikollisen viimeistä voitelua varten isä Dickin paikalle. Dick ”tulee” bordellista. Kuultuaan Scottin nimen Dick päättääkin normaalien seremonioiden sijaan harhauttaa virkavaltaa dynamiitilla, jonka turvin Dick ja Scott pääsevät pakenemaan. Sheriffi ja El Maco lähtevät perään, vaikkeivät yhtään tiedä, mihin suuntaan.

Scott ja Dick lähtivät saluunan katolle piiloon. Scott ilahtuu tunnistettuaan Dickin veljekseen. Dick kertoo äidin tulleen murhatuksi luultavasti sen vuoksi, ettei suostunut paljastamaan Poppakullan aarteen sijaintia. Scott järkyttyy uutisesta mutta ei siltikään suostu uskomaan hölynpölyyn aarteesta. Dick yrittää vedota rauhanpiipun avulla veljeensä, että tämä lähtisi valittuna etsimään legendaarisen aarretta, koska vain valittu osaa tulkita rauhanpiippua ja johtaa tien aarteen luo. Scott ei edelleenkään usko näihin hömpötyksiin ja kertoo tulleensa vain sovittamaan tekonsa ennen kuolemistaan papukuppaan. Eikös kuppa yleensä tartu nussi…? Tämä kuppa tuli pavuista! Kuullessaan kupan mainittavan lääkäri tulee paikalle ja kertoo itse kehitelleensä lääkettä kuppaan mutta epäonnistuneensa. Euroopassa tautiin on kuitenkin keksitty lääke nimeltä penisilliini, mutta sen tilaaminen on kallista kuin kaviaari. Lopulta Dick saa Scottin lähtemään aarrejahtiin mukaan, koska niillä rahoilla Scott voi ostaa lääkkeen tautiinsa. Kun he kuulevat sheriffin saapuvan, Scott ja Dick pakenevat preerialle kohti Kupoli Dipan keidasta. Sheriffi ja El Maco kovistelevat lääkäriltä tiedon veljesten olinpaikasta, ja sheriffi tajuaa heidän olevan Poppakullan aarteen perässä. Sheriffi lähtee ratsastamaan El Macolla Scottin ja Dickin perään, koska El Macolla ei ole hevosta. Kaunis mieli tulee lääkärin luokse ja kuultuaan Scottin lähteneen päättää mennä näkymättömällä hevosella hänen peräänsä. Lääkäri ei ymmärrä, mutta Kaunis mieli tuntee, että hänen on pakko mennä apuun. Onhan hänellä Polle mukana.

Scott ja Dick vaeltavat eksyksissä rutikuivalla preerialla. Dick kertoo kohonneensa heidän intiaaniheimonsa päälliköksi Scottin lähdön jälkeen. Scott yrittää tulkita piippua mutta ei tajua siitä mitään eikä edelleenkään usko mihinkään tarinoihin valitusta. Dick pyörtyy kuumuudesta, ja Scott on myös tajunnan rajamailla, kun Annie tulee kertomaan, että keitaalle on vain vähän matkaa jäljellä. Annie poistuu. Hapankuura saapuu syövyttämään Scottin mieltä ja sanoo, että rimpuilu on turhaa. Sitten Kupanhaara ilmestyy tarjoamaan Scottille huikkaa pullosta, ja Scott juo. Scott ottaa pitkää siivua, sen homman hän taitaa kyllä hyvin. Hän pelästyy nähdessään identtiset Hapankuuran ja Kupanhaaran ja pökertyy lopullisesti. Kaunis mieli tulee näkymättömän hevosen kanssa veljesten luo ja löytää rauhanpiipun. Polle antaa muutaman vinkin, ja Kaunis mieli tajuaa, miten piipun kaiverrusta pitää tulkita, ja he raahaavat veljekset turvaan.

Scott ja Dick nukkuvat hylätyllä intiaanileirillä. Kaunis mieli yrittää kutsua lääkärin savumerkeillä paikalle, koska miehet voivat tarvita hänen apuaan. Scott herää, ja Kaunis mieli kertoo pelastaneensa heidät. Hän kertoo myös preerian olevan kirottu ja että jonain päivänä valittu saapuu ja murtaa kirouksen. Scott suivaantuu jälleen, kun sana valittu mainitaan mutta ihmettelee sitten, miten Kaunis mieli osasi tulkita piippua. Kaunis mieli kertoo Pollen antaneen muutaman vinkin, ja Scott ei usko näkymättömän hevosen olevan olemassa. Kaunis mieli kertoo myös, kuinka hän joutui vanhemmistaan eroon pienenä. Scott ja Kaunis mieli lähenevät hieman ja päätyvät lopulta nukkumaan vierekkäin. Preerian yöt ovat kylmiä. Sheriffi ja El Maco tulevat samalle leiripaikalle Bonanzan tunnarin soidessa. Sheriffi toteaa sankareiden kuolleen, vaikka El Maco huomaa heidän nukkuvan ja yrittää viittilöidä heidän suuntaansa. Taistelupari ratsastaa pois.

Scott hourailee unissaan ja tajuaa, että piippua pitää polttaa, jotta pääsisi eteenpäin. Scott alkaa nähdä näkyjä, ja Annie pelmahtaa näkyihin mukaan. Scott näkee menneisyyttään, samaa metsästysretkeä, jossa hänen isänsä sai surmansa. Scott ei pysty katsomaan enempää, mutta Annie kehottaa häntä kohtaamaan menneisyytensä. Scott ihmettelee, miten Annie tietää niin paljon hänen menneisyydestään, jolloin Annie muuntautuu vanhaksi naiseksi ja kertoo olevansa Scottin äiti. Annie saa suostuteltua Scottin jatkamaan hallusinointia. Scott näkee, kuinka hän aikoinaan pakeni tapahtumapaikalta, Dickistä tehtiin heimopäällikkö ja shamaanit kirosivat Preerian sydämestä löytyvän aarteen ja sitä ympäröivän maan. Annien avulla Scott viimeinkin tajuaa, että aarre sijaitsee saluunassa, Preerian sydämessä. Scott lähtee herättämään veljeään ja Kaunista mieltä, mutta Annie varoittaa, että kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Dick riemastuu herättyään, että kohta hän voi muuttaa Quitemuchin lännen suurimmaksi kultalouhokseksi. Scott ja Kaunis mieli sanovat, että sittenhän kirous ei häviä ja tämä tuskinpa olisi ollut sitä mitä äiti halusi. Samassa Dick paljastaa murhanneensa äidin yrittäessään saada aarteen kätköpaikkaa selville. Scott ei pidä kuulemastaan, ja he molemmat vetävät aseensa esille. Dick vetoaa Scottin epäonnistumiseen metsästysretkellä, ja Scott näyttää jälleen satunnaisesti laukeavuutensa. Kaunis mieli yrittää estää Dickiä, mutta tämä kolkkaa hänet. Sitten Dick ampuu Scottia vatsaan ja poistuu etsimään aarretta. Sheriffi ja El Maco saapuvat Scottin ruhon luokse, ja sheriffi kusee Scottin päälle tätä vieläkään huomaamatta El Macon viittoilemisista huolimatta. Sheriffi ja El Maco lähtevät kaupunkiin. Savumerkkien avulla paikalle päässyt lääkäri löytää Kauniin mielen, joka virkoaa. Sitten lääkäri huomaa, että luoti on mennyt sisään Scottin vatsaontelosta ja tullut ulos selkäontelosta. Lääkäri kertoo myös keksineensä oman lääkkeensä kuppaan, nimeltä penisviili, ja antaa sen Scottille käyttöön. Scottin kuppa paranee. Kaunis mieli ja lääkäri lähtevät pysäyttämään Dickiä, mutta Scott ei halua lähteä mukaan, koska hänestä ei ole muuta kuin haittaa ja koska Quitemuchin kohtalo ei kiinnosta häntä. Kaunis mieli yrittää vedota rakkauteen, mutta Scott ei lähde. Kaunis mieli suivaantuu ja kutsuu Pollea, joka ei kuitenkaan ilmaannu, mutta Kaunis mieli ja lääkäri poistuvat siitä huolimatta kohti kaupunkia.

Intiaanileiri. Scott yrittää ottaa kirvestä irti toteemista mutta ei onnistu. Hän toteaa itselleen, ettei siis voi olla valittu. Polle saapuu kertomaan Scottille, että pitää uskoa itseensä ja kehottaa häntä menemään irroittamaan kirveen. Scott sanoo uskovansa vain siihen mitä näkee. Kuitenkin hän kinastelee näkymättömän hevosen kanssa. Scott lähtee yrittämään uudestaan, kun Hapankuura ilmestyy ja huitaisee näkymättömän hevosen pois. Hapankuura ryhtyy jälleen lannistamaan Scottia, joka ei suostu kuuntelemaan. Kupanhaara ilmestyy Hapankuuran avuksi, ja Scott heittää heidät molemmat sivuun. Sen jälkeen Scott tunnistaa heidät vanhan heimonsa nahkashamaaneiksi, jotka kirosivat intiaanien pyhän maan, jotta varsinkaan valkoiset eivät voisi siellä elää. Heillä ei myöskään ole aikomusta lopettaa kirousta, minkä vuoksi Scott saa kuolla. Seuraa tappelu, jonka päätteksi alakynteen joutunut Scott saa kirveen lopulta irti toteemista ja lyö sillä nahkashamaanit nurin. Samantien Annie ilmestyy ja kertoo, että Scottilla on vielä yksi sisarus, joka syntyi sen jälkeen kun Scott oli paennut kotoaan. Scottin kysyessä henkilöllisyyttä Annie kertoo Scottin tietävän sen jo. Annie katoaa, ja Scott lähtee kohti kohtaloa näkymättömällä ratsullaan Quitemuchiin.

Quitemuchissa Dick on jo vaipua epätoivoon, kunnes onnistuu löytämään kulta-aarteen saluunan rakenteista. Sheriffi ja El Maco saapuvat, ja Dick ampuu sheriffin tämän tivatessa Dickille hirttotuomiota. DEEEEEEEEEEERPP! El Maco yrittää pysäyttää Dickin siinä kuitenkaan onnistumatta. Kaunis mieli ja lääkäri saapuvat myös paikalle, ja Dick komentaa kaikki kolme kantamaan kultaa. Scott saapuu pysäyttämään veljensä. Dick hermostuu Scottin sotakirveestä, ja Scott myöntää viimein itsekin olevansa valittu. Dick paljastaa, että hän itse ampui heidän isänsä silloin metsästysretkellä, koska Scottista olisi muuten tullut päällikkö. Scott melkein hermostuu mutta saa pidettyä itsensä kurissa. Lopulta klassisen lännen kohtaamisen päätteeksi molemmat ampuvat, ja Dick kuolee. Scott heittää sotakirveen kuoppaan, ja kirous päättyy ja maa muuttuu vehreäksi. Scott nimittää El Macon kaupungin uudeksi sheriffiksi ja kysyy Grande El Macolta tämän valmiutta siihen. Kaunis mieli ilahtuu siitä, että Scott tuli takaisin. Scott sanoo, että perhe täytyi tulla pelastamaan. Mutta hehän ovat kuolleet. Eivät aivan kaikki, sisko.